Logistyka mięsa i kontenery na kółkach – logistyczna symbioza

Kontenery na kółkach

Kontenery na kółkach

Z opinii ekspertów wynika, że logistyka mięsa, w tym kontenery na kółkach stanowią dla producentów z branży mięsnej spore wyzwanie. Poza tym często mają oni problemy z wdrożeniem 
i utrzymaniem zasady traceability. Często nie stosują kodów wagowych w dystrybucji, co utrudnia identyfikację towaru przez dystrybutorów. Kody wagowe umożliwiają bowiem automatyzację wielu procesów. Firmy mięsne nierzadko mają także problem z organizacją gospodarki magazynowej oraz z obrotem opakowaniami zwrotnym. Kłopoty dotyczą również obszaru recyklingu. Jakie rozwiązania dają realne możliwości, aby logistyka mięsa właściwie realizować?

Przedstawiciele zakładów mięsnych coraz głośniej mówią o rosnących kosztach związanych 
z logistyką. Jeśli chodzi o firmy zdolne zaspokoić potrzeby producenta mięsa i wędlin oraz dostarczyć towar w opcji temperatury kontrolowanej, rynek jest mocno rozdrobniony. Z mniejszymi klientami oraz tymi, do których należy dostarczyć produkty bezpośrednio do sklepu, problem jest jeszcze większy. Wynika to z tego, że w ich przypadku należy szukać rozwiązań u kilku przewoźników lub dystrybutorów jednocześnie.

Logistyka mięsa – zmniejszanie kosztów i inwestycje w oprogramowanie

Aby logistyka mięsa była sprawna, obecnie najlepszym rozwiązaniem wydaje się połączenie 
w przedsiębiorstwie dwóch modeli – własnej logistyki i outsourcingu. Klienci z branży mięsnej często posiadają własne mroźnie. Dzięki takiemu podejściu klient może czerpać zyski z inwestycji w chłodnię nie tylko pod względem poprawy efektywności i obsługi własnego towaru, ale przede wszystkim obszarów zewnętrznych – małych lub średnich firm szukających usług mrożenia.
Logistyka mięsa wymaga inwestycji, czy to odpowiedni WMS, czy specjalne kontenery i pojemniki na żywność, w tym kontenery na kółkach. Firmy mięsne, które nie inwestują w nowoczesne rozwiązania, mogą mieć problem, gdyż rosnące koszty pracy i trudna sytuacja na rynku pracy, spowodują, że i tak niska dziś marża jeszcze się zmniejszy. 


Aby obiekt, w którym proces magazynowy jest w pełni zautomatyzowany spełniał swoją rolę, niezbędny jest odpowiedni WMS. Dzięki niemu mroźnia funkcjonuje wydajniej. Większość składowanych produktów odznacza się wysoką rotacją, co oznacza, że ich przyjęcia i wydania odbywają się w sposób ciągły. Z drugiej strony część towaru pozostaje w magazynie przez określony czas. Oprogramowanie magazynowe uwzględnia tempo rotacji już na etapie przyjęcia towaru i pod kątem tego kryterium wyznacza miejsca składowania poszczególnych produktów. Towary, które cieszą się większym popytem, umieszcza się na początku korytarza. Dzieje się tak z uwagi na bardziej dogodny dostęp ułatwiający sprawne odkładanie i pobieranie. Asortyment, na który zapotrzebowanie jest mniejsze, składuje się w głębi magazynu.
WMS śledzi każdy produkt i dostarcza w czasie rzeczywistym informacje o stanie magazynowym. Kierownik magazynu może na bieżąco kontrolować te dane i na ich podstawie podejmować decyzje, dzięki którym odbiorcy mogą liczyć na terminową realizację zamówień.

Kontenery do transportu żywności – bez nich logistyka mięsa nie ma prawa działać 

Gdyby nie kontenery, dostawalibyśmy żywność zepsutą. Do przewozu żywności z odległych zakątków świata służą przede wszystkim kontenery morskie. Znad morza przetransportowane towary muszą jednak przebyć dalszą drogę, zwłaszcza lądem. Przewożone produkty przepakowywane są na samochody-chłodnie albo do mniejszych kontenerów (w tym kontenery na kółkach), które z kolei ładuje się są na samochody ciężarowe. Tego typu „pojemniki” na żywność mają za zadanie bezpiecznie przechować ją przez cały czas transportu. Każdy z nich, czy to kontener morski, czy jakiś mniejszy „pojemnik”, musi spełniać najbardziej restrykcyjne normy jakości i bezpieczeństwa. Najczęściej zamyka się one hermetycznie, by nie dopuścić do zmian temperatury, albo dostania się do wnętrza niepożądanych drobnoustrojów. 
Bardzo ważną rolę odgrywają kontenery chłodnicze, które wykorzystywane są do transportu towarów wymagających kontrolowanej temperatury. Automatycznie utrzymują dowolną temperaturę, która może sięgać w zakresie od -25°C do +25°C.

Kontenery na kółkach – dlaczego warto w nie zainwestować?

Logistyka mięsa zna różne rozwiązania w tym zakresie. Najlepsze do dostawy artykułów spożywczych są skrzynki transportowe z tworzyw sztucznych, które dopuszczono do bezpośredniego kontaktu 
z żywnością. Dla wielu dostawców są zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż skrzynki drewniane. Wykazują one bowiem większą odporność na działanie czynników zewnętrznych, są lżejsze i bardziej wytrzymałe na odkształcenia.
Skrzynki transportowe i kontenery na kółkach z tworzyw łatwo utrzymać w czystości, perforowana struktura zapewnia odpowiednią cyrkulację powietrza. Producenci tworzyw sztucznych, mając na uwadze bezpieczeństwo przechowywania produktów oraz koszty transportu i magazynowania projektują rozwiązania, które gwarantują wysoką odporność skrzynek podczas układania ich w stos. Ważne, że dopuszczone do bezpośredniego kontaktu z żywnością pojemniki są nie tylko ergonomiczne ale również ekologiczne, ponieważ w 100 % podlegają recyklingowi.
Mięso jest towarem, który podlega szybkim procesom psucia, dlatego jego transport musi przebiegać szybko i sprawnie, według ściśle określonych warunków. Stosowane w niedalekiej przeszłości między innymi kontenery na kółkach przeznaczone do przewozu mięsa były wykonane ze stali, materiału ciężkiego. Wysokogatunkowe pojemniki transportowe z tworzywa sztucznego na mięso i drób nie wchodzą w reakcję z surowym mięsem, dzięki wysokim parametrom mechanicznym są bardzo trwałe i wytrzymałe. Bardzo ważna jest struktura skrzynek, do której nie przywiera brud oraz tłuszcz. Ułatwia to zachowanie czystości oraz mycie przy użyciu specjalnego środka dezynfekującego. Zaletą jest również to, że takie pojemniki, w tym kontenery na kółkach, są zawsze przystosowane do myjek automatycznych.

scroll to top