Logistyka spożywcza producenta głęboko mrożonych warzyw została usprawniona dzięki uruchomieniu automatycznej mroźni, którą zarządza oprogramowanie magazynowe Easy WMS. Nowoczesne technologie zapewniają identyfikowalność towaru, co pozwala zagwarantować bezpieczeństwo żywności.
Saar Originia Foods to należąca do hiszpańskiej grupy SAMCA spółka z branży rolno-spożywczej. Specjalizuje się w produkcji mrożonych warzyw pochodzących z doliny rzeki Ebro. W swoim zakładzie w Saragossie firma wykorzystuje innowacyjną technologię głębokiego mrożenia IQF (Individual Quick Freezing).
Logistyka spożywcza wiąże się tutaj z magazynowaniem i transportem produktów łatwo psujących się, czyli takich, które dla zachowania zdatności do spożycia wymagają odpowiednich warunków przechowywania. W przypadku mrożonek konieczne jest zachowanie stałej, niskiej temperatury.
Logistyka spożywcza i jej optymalne rozwiązania
Kilka lat temu Mecalux wybudował dla firmy Saar jej pierwszy automatyczny magazyn samonośny. Była to mroźnia przy fabryce zlokalizowanej w miejscowości Ejea koło Saragossy. Obiekt nie tylko usprawnił ruch towaru, ale również pozwolił zoptymalizować wykorzystanie powierzchni magazynowej. To z kolei przełożyło się na niższe zużycie energii elektrycznej, której dzięki większej gęstości składowania nie marnotrawiono na chłodzenie pustej przestrzeni, której nie wypełnia towar.
Pomimo możliwości przechowywania aż 7000 palet, pojemność ta wkrótce okazała się niewystarczająca w świetle aż trzykrotnego wzrostu produkcji. Logistyka spożywcza postawiła więc nowe wyzwania przed hiszpańską firmą. Z tego powodu konieczny był outsourcing składowania części towaru. Rozwiązanie to jednak w dłuższej perspektywie było nieopłacalne i niewygodne. Dlatego aby zwiększyć wydajność i obniżyć koszty, Saar zdecydował się na budowę drugiego magazynu samonośnego. Nowa mroźnia umożliwia składowanie 15.500 palet z gotowymi produktami w kontrolowanej temperaturze -25ºC.
Techniczne usprawnienia
Aby logistyka spożywcza mogła być sprawnie realizowana, a hiszpańska firma mogła w sposób skoordynowany zarządzać procesem i towarem, w obu mroźniach wdrożono system zarządzania magazynem Easy WMS. Oprogramowanie to kieruje pracą automatycznych systemów składowania i transportu wewnętrznego. Pozwala to wyeliminować błędy i skrócić czas realizacji zamówień, a przede wszystkim zagwarantować bezpieczeństwo żywności poprzez identyfikowalność produktów.
W każdym z czterech korytarzy o długości 100 m pracuje układnica dwukolumnowa. Obsługuje ona regały o podwójnej głębokości, które zwiększają gęstość składowania, minimalizując koszty energii elektrycznej.
W mroźni znajduje się pięć stanowisk wejściowo-wyjściowych połączonych z elektrycznym systemem jednoszynowym (EMS) dla transportu palet. Automatycznie przemieszcza on towar między fabryką, magazynem i strefą wysyłki. Zaletą tego rozwiązania jest też łatwość montażu. Sprawna logistyka spożywcza jest więc znacznie łatwiejsza do realizacji.
Bezpieczeństwo towaru i personelu
Do budowy mroźni wykorzystano odpowiednie materiały i technologie. Wśród nich np. płyty warstwowe, których właściwości termoizolacyjne zabezpieczają przed ciepłem z zewnątrz i przed wydostawaniem się zimnego powietrza z wnętrza. Sama izolacja posadzki ogranicza wilgoć, zapobiegając oblodzeniu.
Mroźnie, które Mecalux wykonał dla firmy Saar, wyposażono we wszystkie niezbędne urządzenia chłodnicze: sprężarki, skraplacze, zawory rozprężne oraz parowniki. Pomiędzy poszczególnymi częściami zakładu – produkcją, magazynem i wysyłką – zastosowano śluzy powietrzne (Security Airlock System – SAS), czyli komory stanowiące niejako przedsionek przed wejściem do mroźni. Śluzę tworzą dwie kurtyny. Jedna prowadzi bezpośrednio do mroźni, druga oddziela ją od otoczenia, w którym panuje wyższa temperatura. Nie są one nigdy otwarte jednocześnie. Ich zadaniem jest ochrona mroźni przed gwałtownymi zmianami temperatury, utratą zimnego powietrza i wystąpieniem kondensacji.
Logistyka spożywcza – bez WMSa ani rusz
Easy WMS Mecalux zarządza równocześnie, w sposób skoordynowany, dwiema automatycznymi mroźniami. Podczas przyjęcia towaru z produkcji identyfikuje produkty, sortuje je według partii i wyznacza miejsca składowania. Na dalszych etapach ułatwia to ich lokalizację i śledzenie dostępności. Oprogramowanie zapewnia tak ważną w przypadku artykułów spożywczych identyfikowalność, ponieważ rejestruje szczegółowe dane każdego produktu, takie jak data produkcji i termin ważności, numer partii, rezultaty kontroli jakości, czy waga i wymiary.
Interesuje Was wynajem artykułów SEO?
Oferujemy bibliotekę artykułów na Polskę i Niemcy.
Dziennikarz z wykształcenia. Pasjonat logistyki, związany z nią od 15 lat. Poszukiwacz innowacji w magazynowaniu i łańcuchu dostaw.