Z dniem 1 stycznia 2022 r. nastąpią kolejne zmiany w zasadach przeprowadzania kontroli granicznej pomiędzy UK a UE. Poniżej lista planowanych zmian:
Eksport żywności
Od 1 stycznia 2021 r. przy wwozie do Wielkiej Brytanii, strona brytyjska wymaga eksportowych świadectw zdrowia tylko w odniesieniu do tzw. produktów pochodzenia zwierzęcego objętych środkami bezpieczeństwa z powodu występowania chorób zwierząt na terytorium państwa eksportera (POAO under safeguard measures).
Od 1 stycznia 2022 r. będzie obowiązywać wymóg pre-notyfikacji, tj. wcześniejszego zgłaszania ładunków z produktami roślinnymi i pochodzenia zwierzęcego przez brytyjskich importerów za pośrednictwem systemu IPAFFS.
Od 1 stycznia 2022 r. zacznie również obowiązywać zakaz eksportu z obszaru UE do Wielkiej Brytanii następujących produktów pochodzenia zwierzęcego (POAO):
- chłodzone mięso mielone (wołowe, wieprzowe, jagnięce, baranie oraz kozie);
- chłodzone lub mrożone mięso mielone (drobiowe);
- oddzielone mechanicznie mięso pozyskane z drobiu i ptaków bezgrzebieniowych lub ptaków łownych;
- nieklasyfikowane jaja;
- surowe mleko od krów pochodzących ze stad zarażonych gruźlicą;
- chłodzone surowe wyroby mięsne.
Informacje w ww. zakresie są zamieszczone na stronie internetowej władz brytyjskich
Natomiast, od 1 lipca 2022 r. przy wwozie do Wielkiej Brytanii, strona brytyjska będzie wymagać eksportowych świadectw zdrowia w odniesieniu do pozostałych produktów pochodzenia zwierzęcego (POAO), żywności wysokiego ryzyka niepochodzącej od zwierząt (HRFNAO) i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego (ABP). Eksporter z UE będzie zobowiązany dostarczyć kopię świadectwa zdrowia do importera z Wielkiej Brytanii, aby ten przesłał kopię do IPAFFS. Dodatkowo fizyczna kopia świadectwa zdrowia powinna być dołączona do przesyłki.
Świadectwa przeznaczone dla produktów pochodzenia zwierzęcego objętych środkami bezpieczeństwa z powo